Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Terápiás kert

 

A KERT

A Maacraftnál hiszünk a fenntarthatóságban és igyekszünk, hogy minden alapanyagunkat lokálisan állítsuk elő, a kertünkben. Kincsesbánya mivolta mellett a kert még egy fontos funkciót lát el, terápiás kertként működik. A program fiataljai rengeteg időt töltenek a szabadban, ők gondozzák a növényeket, a kertészkedés pedig segít abban, hogy minél több fizikai inger érje őket, védett környezetben, mely segít állapotuk javulásában.

Minden növény alapú termék, amit a kínálatunkban találsz ebből a kertből kerül ki. Teáink, gyógynövényeink és fűszereink alapanyagait az autista fiatalok ültetik, nevelik és dolgozzák fel, magas minőségű delikátesz termékké. A célunk, hogy ezt a folyamatot még profibbá és hatékonyabbá tegyük, ebben segítőkre is akadtunk. A tehetséges építész csoport, az Architects Uncomfortable Workshop tervezte a kertben található padokat és a szárítóinkat, mely egyben meditációs helyiség is, hatását a száradó növények illata erősíti. Hiszünk a kertek és a kertészkedés gyógyító, relaxáló erejében és környezetvédelmi hatásában, így mindenkit arra biztatunk, hogy önmaga is műveljen kertet még akkor is, ha csak egy balkonládányi helye van.

A NÖVÉNYEK GYÓGYÍTÓ EREJE

Az alapítvány területén megvalósult terápiás kert – hazai és nemzetközi szinten – egy olyan egyedi szolgáltatásnak a része, amely az autizmussal élő emberek szenzoros érzékenységére és viselkedési zavaraira fókuszál. A körcentrikus formákból álló növényágyak és hozzájuk kapcsolódó téri- és tárgyi elemek rendszere egy egységes koncepció mentén került kialakításra a tájépítészet és az inkluzív dizájn eszközeinek felhasználásával. Az alapítvány autizmus barát környezetre irányuló fejlesztéseinek részét képező kert; holisztikus úton a növények stimuláns hatásaival próbál – a súlyos viselkedési zavarokkal küzdő autizmussal élő embereknek – megnyugvást nyújtani. Az alkalmazott terápiás foglalkozások kiválthatják a sztereotip viselkedési zavarokat, illetve az extrém ingerek keresését. A kertészet és az egyes növényágyak maguk úgy lettek kialakítva, hogy más–más szenzoros ingerekre irányulva hassanak és tompítsák a sztereotip viselkedésekből eredő problémákat.

 
Az oldal tetejére