Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BACK TO THE ROOTS

BACK TO THE ROOTS
Legújabb kollekciónk létrejöttének története és a folyamattal kapcsolatos izgalmas háttérinfók. 

A MAACRAFT 'Back to the roots' kollekciójának elnevezése igen beszédes. Több mint 10 év kísérletezés után a márka teljes mértékben visszatér a kezdeti motivációhoz és értékekhez. Mindez tetten érhető az anyag használatban, ahol kizárólag a közvetlen környezetünk adta lehetőségekre, a lokális értékekre támaszkodunk. A Bükk és a Zempléni régió által biztosított természetes anyagok új és újrahasznált anyagok formájában is megjelennek a termékpalettán, emellett pedig az emberi jelenlét által termelt feleslegesnek ítélt anyagokat is visszaépíti a kollekció. A természetes anyagok használatával nem csak a termékek minőségét kívánjuk magasabb szintre emelni, hanem a dolgozóink számára igyekszünk taktilis élményt nyújtani. 

A MAACRAFT program köré kidolgozott egyedi módszertan egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a munkafolyamatok és az anyagmegmunkálás mind olyan fázisokból álljanak össze, mely az autizmussal és értelmi fogyatékossággal élők számára szenzoriális élménnyel bírnak. Így nem csak a munka örömét élhetik meg a műhelyben eltöltött idő alatt, hanem fejlesztésük egyik fontos pillérét képezheti a termékek előállítása. Rohanó világunkban a természettel való szoros együttműködés már kiváltságnak számít, éppen ezért a 'Back to the roots' kollekció visszatért a szezonális és lokális értékekhez, munkafolyamatait pedig az érzékelés és elmélyülés kulcsszavak köré szervezi, leváltva ezzel a sokak által kedvelt “gyorsaság” elsőszámú fontosságát. 

"A maacraft 10 éves évfordulóján a csapattal átgondoltuk az elmúlt időszakot és számot vetettünk az eredményeinkről. Az évek során rengeteg technikával dolgoztunk és mindig új irányokba törekedtünk és próbáltunk meg sikereket elérni. Batikoltunk, készítettünk állatbarát termékeket, teás készletet vagy éppen konyhai eszközöket. Kínálatunkban szerepeltek prémium árkategóriás divat kiegészítők és biciklikosarak egyaránt.  A műhely céltkitűzései egyre jobban eltolódtak a folyamatok diverzitásának köszönhetően és amiatt, hogy idővel egyre többet és egyre gyorsabban kellett gyártanunk. A 'Back to the roots' kollekció egyfajta válasz erre a fókuszvesztésre. Szerettünk volna visszatérni az alapokhoz, felelevenítve a műhely kezdeti időszakában használt anyagokat és technológiákat. Ez egy nagyon anyagközpontú, szenzoriális és lassú alkotási folyamatot jelent, amelyet az új kollekció létrehozásánál törekedtünk visszacsempészni a műhely jelenlegi működésében. Ehhez a folyamathoz Szilágyi Nóra, tervezőt hívtuk meg, aki kellő érzékenységgel nyúlt a témához és törekedett a MAACRAFT arculatába és formavilágába illeszkedő termékeket tervezni. Nóra megismerte a műhelyben használt technológiákat és többször részt vett a modellezési folyamatokban is. Ez az együttműködés egy nagyon termékeny időszakot hozott magával, amely során szerethető és izgalmas tárgyak láttak napvilágot." - osztotta meg a gondolatait a műhely alapítója, Szalkai Dani. 

"Dani azzal keresett meg, hogy szeretne egy olyan kollekciót, ami magában foglalja a Maacraft elmúlt 10 évét. A cél az volt, hogy az eddigi értékeket átemelve, új termékekkel kiegészülve koherens termékpaletta alakuljon ki, ami fémjelezheti a Maacraft-ot. A műhelyben tett látogatásaim során nagyon inspiráló volt látni, ahogy természet közelben, a kertjük és a környék alapanyagait felhasználva közösen alkotnak az ott dolgozók. Kedvenc tárgyaim azok a kosarak, apró élvédők, kiegészítők lettek, amiket saját felhasználásra a műhelyben maguknak készítenek, az egyes felmerülő igényekre tervezve. Ezt az intuitív hozzáállást, a háncs anyag funkcionális, ésszerű használatát, nagyon őszintének találtam. Így a koncepcióm a kollekcióra vonatkozóan az lett, hogy térjünk vissza minél inkább a háncs anyaghoz, amihez kiegészítőként beemeljük a fa és textil (farmer) anyagokat, amikor a funkció azt kívánja. A Maacraft műhelyben a folyamatok az emberekre vannak szabva, és gondosan készülnek a tárgyak. Közben beszélgetések, erdei környezet, séták, házi tea is jellemzi ezeket a folyamatokat. Tervezőként ez volt a legjobb tapasztalat, hogy tervezhettem és terveznem is kellett az emberi tényezővel. Ezt a lelassult élet formát, az odafigyelést, természet közeliséget szeretném a tárgyakon keresztül közvetíteni, hogy minél többen átérezhessék a hangulatot, ami a Maacraft elmúlt 10 évét jellemzi." - mesélte Szilágyi Nóri a tervezés folyamatáról. 

Az oldal tetejére